December 4, 2021

Clonare HDD\SSD

Clonarea este folosita atunci cand disk-ul are sectoare BAD sau spatiul este insuficient si dorim sa facem upgrade (exemplul folosit este de la SSD 120GB la SSD 512GB) fara a reinstala sistemul de operare, programele folosite si fara a copia datele manual.

Pentru a realiza clonarea vom avea nevoie de PC-ul cu Disk-ul sursa, Disk-ul target pe care vom face clonarea si un adaptor usb – sata.

  1. Pentru clonare vom folosi softul Balena Etcher care se poate descarca de pe site-ul oficial https://www.balena.io/etcher/

3. Se ruleaza programul descarcat si se selecteaza optiunea Clone Drive.

4. Se conecteaza SSD-ul nou la PC prin adaptorul sata-usb.

5. Se selecteaza Disk-ul sursa (cel pe care il inlocuim si care contine date) si se apasa pe butonul Select (1).

6. In partea stanga vom observa ca este selectat Disk-ul sursa. Pentru a selecta Disk-ul target (cel nou), apasam pe butonul Select target.

7. Bifam Disk-ul target (in dreptul numelui apare ca este conectat prin USB) si apasam pe Select (1).

8. Suntem gata pentru clonarea disk-ului. 

9. Apasam pe butonul Flash!

10. Triunghiul de atentionare ne avertizeaza ca disk-ul target este de capacitate mai mare si ne indeamna sa verificam daca nu cumva contine date. Aceste date vor fi suprascrise cu datele de pe disk-ul sursa.

Daca suntem siguri  ca totul este selectat corect, apasam pe Yes, I’m sure.

11. In fereastra care apare din partea CMD, apasam pe YES.

12. Dupa clonare, incepe procedura de validare a datelor. Se poate opri apasand butonul Skip, insa de preferat este sa se finalizeze si acest proces.

13. Clonarea s-a finalizat cu succes si se poate inlocui vechiul disk cu noul disk.

Dupa restart, diferenta de spatiu va fi nealocata (Unallocated). Pentru extinedere spatiu exista un nou post https://wp.itcrew.ro/2021/12/05/extindere-spatiu-nealocat/